Kakor

Goda julkakor är en del av julen!! Strax före jul är det dessutom lucia. Det är omöjligt att missa de lussekatter som dyker upp överallt. Prova gärna att baka egna lussekatter! Det blir extra gott! Längre ner hittar du också receptet på jättegoda pepparkakor! Känn vilken härlig juldoft som sprider sig hemma när man börjar baka…

Lussekatter

julkakor100-150 g margarin eller smör
50 g jäst
5 dl mjölk
1 dl socker
1/2 tsk salt
ca 1,5 liter vetemjöl
2 pkt saffran, (1g)
1-2 ägg
1 ägg för pensling
Dekoration: Russin

Gör så här:
1. Smält fettet. Tillsätt ljummen mjölk (37 grader)
2. Smula ner jästen i degbunken. Häll i lite av degspadet och rör om tills jästen är upplöst.
3. Lös upp saffranet med lite av degspadet. Häll i.
4. Tillsätt resten av degspadet, sockret, saltet, uppvispat ägg och det mesta av mjölet.
5. Arbeta degen tills den släpper bunken och tillsätt ev mera mjöl.
6. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt i ca 1 timme.
7. Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda den till en till en lätt, smidig och ganska lös deg. Forma till lussekatter

Pensla med ägg och garnera med russin.
Grädda mitt i ugnen 8-10 min 225-250 grader.

pkPepparkakor

3 dl socker
0,5 dl sirap
1 dl vatten

Dessa tre ingredienser kokas upp i en kastrull.

200 g smör/margarin
1 msk malda pomeransskal
1-2 msk malen kanel
0,5 msk malen ingefära
0,5 msk malda kryddnejlikor
2 tsk mald kardemumma

Under tiden det koker upp. Häll smör och kryddor i en stor skål. När sockerlagen kokt upp – häll denna över margarin & kryddor. Låt blandningen svalna ordentligt.

2 tsk bikarbonat
ca 1 liter mjöl

Blanda mjöl och bikarbonat. Rör sedan i mjölblandningen i den svala kryddlagen.

Låt degen vila i kylen till nästa dag. Baka ut.

Grädda 200-225 grader i 5-8 minuter. Kolla kakorna noga – de bränns väldigt lätt!