Julgran

julgranDet där med Julgran är en besynnerlig tradition. Vi plockar in en huggen gran, klär den med ljus, pynt och glitter. Vi sätter en stjärna i toppen på den och dansar sedan runt den samtidigt som vi sjunger julsånger.

En utifrån kommande person som aldrig varit med om denna sed kan sannolikt se detta beteende som något underlig. Men för oss som gillar julen är detta en självklarhet och ett viktigt steg för att skapa en riktig julen.

Så…. gå ut på stan (eller i skogen) och välj en traditionell gran, silvergran eller något liknande. Eller leta helt enkelt upp din plastgran som du har på vinden. Oavsett vilken typ av gran du väljer brukar den bli vacker när den är klädd och ståtligt står på sin plats därhemma.

Känslan att själv ha dekorerat och gjort granen vacker, kanske tillsammans med sin familj, är speciell. Julkänslan kommer smygande.

Julgransbelysningen lyser, kulorna, tomtarna och glittret är på plats. Nu väntar vi bara på klapparna och mannen med det långa vita skägget!

Visste du att:
Julgranen lär från början ha haft en uppgift att hålla onda makter på avstånd. Seden lär komma från Tyskland och anammades i svenska slott och herresäten på 1700-talet. Först under 1900-talets början blev traditionen mer utbredd i Sverige.