Glögg

glJulglögg finns numera både röd och vit, med eller utan alkohol. En massa olika sorter förekommer. Nyheter strömmar ständigt till.  En sak är dock säker – glögg är jul. Det är endast i juletid som vi kan tänka oss att dricka glögg.  Till och med systembolaget lyfter ur glöggen från sitt sortiment under ”icke-juletid”.

Glöggkryddor både luktar och smakar gott. Sedan är det det där pysslet. Att lägga i russin och mandel att jaga runt efter russinen med en liten sked – eller ännu värre – utan sked.  En pepparkaka till, tända ljus – då är det jul!

Vill du prova att göra egen glögg? Prova receptet härunder. Luktar och smakar mycket gott.

Julglögg – baserat på recept från 1700-talet
(Ger ca 1 liter färdig glögg)

2 dl socker

6-8 st fikon (skurna i bitar)
15-20 kardemummakärnor
4-6 st nejlikor
3 st pomeransskal (hela torkade)
1 bit ingefära (liten bit)
1-2 kanelstänger
russin & mandlar efter smak
75 cl rödvin
50 cl mörkt öl (en burk)

1. Hetta upp kryddorna och sockret i ölet låt detta småkoka tillsammans i ca 20 minuter. Rör om ofta. Låt sedan brygden dra ytterligare i några timmar.
2. Sila av kryddor gärna flera gånger så att alla fikonrester försvinner.
3. Fyll på glögglagen med ett medelfylligt rödvin. Prova dig fram till bästa smak genom att variera mängden rödvin.
4. Värm före servering till max 60 grader. Servera med russin och skållade mandlar.