Ljus

juleljusJuleljus som glimmar…?? Ja, det börjar redan i advent. Vi plockar fram våra ljusstakar; elektriska till fönsterkarmen och de traditionella adventsljusstakarna med 4 ljus, vitmossa och svampar i.

Vi tänder första adventsljuset och får chansen att njuta av att det nu är helt OK att fylla hela sitt hus med ljus och ljusstakar. Det blir helt enkelt accepterat att överdriva användningen av ljus. Det som annars skulle tolkas som ”ljusmissbruk” klassificeras nu som julpynt och ses som helt normalt!

Vi rotar bland julsakerna på vinden och hittar också utebelysningen – de elektriska ljusen till utegranen – som trasslat in sig och tar en halvtimme att reda ut. Men när den kommit på plats i trädgården eller på balkongen så känns det helt rätt! Som det lyser upp. Vi driver bort novembermörkret och in kommer decemberljusen!

Lucia kommer med ljus i håret och lyser upp i sitt följe av tärnor och stjärngossar.

juleljusDen elektiska ljusstaken syns i var mans fönster. Julstjärnorna lyser och det är helt plötsligt ett nöje att gå ut med hunden på kvällen. Det känns som om det blivit ljusare trots att det faktiskt är tvärtom. Vintersolståndet har ännu inte passerat, vi går fortfarande mot mörkare tider, men juleljusen som sprids i stugorna – värmer även i våra hjärtan….